Last van rugklachten?

Er is wat aan te doen!

Rugklachten

Oorzaken

De meeste rugklachten worden veroorzaakt door een ongunstige houding, verkeerd bukken en tilllen, de rug verdraaid hebben of ongunstig spiergebruik. Mogelijk staat u niet goed, of zit u teveel of te lang achter de computer. Er is er een disbalans tussen belasting (wat doe ik met mijn lijf) en belastbaarheid (wat kan mijn lijf).
Maar pijnklachten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door stress.

Symptomen

Pijn, stijve of vastzittende rug, pijn die doortrekt naar billen en/of benen, uitstralingspijn. Een zeurende of stekende pijn in de rug. Rugpijn kan acuut ontstaan, maar u kunt ook langdurige (chronische) rugklachten hebben. Sommige mensen krijgen pijn bij hoesten of niezen of hebben krachtverlies in de benen.

Soorten rugpijn

Met de volgende rugklachten kunt u goed bij een oefentherapeut terecht: lage rugklachten, spit (lumbago), hernia (conservatief, pre- en post operatief), stenose (wervelkanaalvernauwing), artrose, ischias, degeneratieve afwijkingen (spondylose), sponylolytisch (verschuiving van de tussenwervelschijf), osteoporose, scoliose, versterkte lordose, versterkte kyphose, kyphoscoliose,  M. Scheuermann, M. Tietze, verrekking van spieren, ziekte van Bechterew.

 

Behandeling

We beginnen met een vraaggesprek en een kort onderzoek, zo proberen we samen te achterhalen waar de klachten vandaan komen en wat de oorzaak van de klachten zou kunnen zijn: Komt de pijn vanuit de banden of de spieren of zit het in de wervelkolom zelf (bijvoorbeeld artrose). We maken een behandelplan zodat u zo snel mogelijk van uw klachten af kan komen. Met oefeningen proberen we de pijn te verminderen, deze oefeningen kunt u ook thuis doen, dan bent u niet alleen afhankelijk van de therapie. Dit kunnen ontspanningsoefeningen zijn voor de spieren of oefeningen om de spieren en gewrichten weer soepel te maken. Als het nodig is, leer ik u hoe u uw spieren sterker kan krijgen. Ook kijken we samen wat een juiste houding is en welke bewegingen u thuis anders kan doen. Zodat wanneer de klachten verholpen zijn, deze in de toekomst ook niet meer terugkeren.

Als ondersteuning van de therapie maak ik gebruik van massage en/of het medical taping concept. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en bevordert zo het zelfherstellend vermogen van het lijf. Medical tape of curetape is een rekbare en luchtdoorlatende tape, zodat u niet beperkt wordt in uw bewegingen. Als blijkt dat de rugklachten het gevolg is van stress, gaan we samen opzoek naar een manier waarop u het beste met deze spanning om kan gaan. U leert bij welke behandeling u het meest baat heeft. Dat kunnen ontspannings- of ademhalingsoefeningen zijn, maar ik maak ook gebruik van massage en Reiki.

Herkent u zich in deze klachten?

Laat het mij weten en wij kijken er samen naar hoe ik u verder kan helpen

Heeft u (ook) te maken met andere klachten? Lees meer over

Rugklachten | Nek- en Schouderklachten | Gewrichtsklachten | Spanningsklachten | Overige klachten